Staldinventar: hvad finder du her?

17 March 2020
Anders Lundtang Hansen

editorial

Lad os tage at et kig ind i en stald for se på, hvad man kan finde af staldinventar sådan et sted.

For folk på landet giver det nok sig selv, hvad man finder sådan et sted, og de kan opridse, hvad der ligger og er derinde med 90 procent korrekthed, og de kan måske endda selv nå at kigge derud og tælle efter hurtigere, end de kan nå at læse denne artikel færdig.

Men der findes lige så mange mennesker, der bor i byerne og ikke aner, hvor naturlige ting kommer fra, og hvordan de bliver behandlet, produceret og distribueret.

Det er vigtigt at komme disse mennesker til undsætning med viden med det samme, før det smitter af til deres børn, der ender med at få en opfattelse af, at varer er noget, der gror i supermarkederne med videre.

Så hvis vi kigger ind i en mindre stald i det danske landbrug, hvor der selvfølgelig kan være forskel fra sted til sted, så vil det stadig være ret så dansk at kigge på; og siden dansk landbrug stadig er blandt vores største eksportvarer, så må vi værne om disse.

En mindre stald handler først og fremmest om, hvad man bruger den til.

Er den til heste, vil der være nogle folde herinde til hestene, der er aflukkede og separerede. Der vil være et område, hvor de kan spise fra, derfor er der hø, møggreb, trug med videre derinde – men der vil også være en fæl stank af fæces, fordi hestene næsten skider, hvor de spiser, og derfor skal der tit muges ud.

Formentlig vil der også være en trillebør derinde, nogle tavler til information om, hvad der mangler, skal købes ind og så videre.

Dette kaldes man for en hestestald, og der er lidt mere råderum til dyrene, end man for eksempel ser det i en svinestald, hvor grisene står endnu tættere og fodres op ti slagtning.

More articles